Ceritera : Jom Infaq dan Sedekah

Seorang jutawan sedang berada di dalam kereta mewahnya menuju ke pejabat.

Beliau memasang telinga mendengarkan ceramah yang sedang ke udara di radio keretanya.

Penceramah berkata bahawa dunia ini sementara. Kekayaan yang kita miliki ini tiada makna apabila kita sudah mati nanti. Masa hidup ini, perbanyakkan memberi.

Jutawan tadi berasa ceramah itu entah apa-apa.

Katanya kepada pemandu keretanya,”Orang macam ni nak mengambil kekayaan kita. Sebab tu dia suruh kita memberi ke sini sana.” Jutawan tadi mencebik.

Di dalam kepala jutawan tadi, mula berfikir segala hartanya yang ada. Segala emas permata, segala duit simpanan, segala asetnya.

Lalu dia bertanya kepada pemandunya,”Kamu tahu bagaimana kalau saya nak bawa semua harta saya semasa saya mati? Saya tak nak tinggal sikit pun untuk sesiapa”

Lancar soalannya. Mungkin kerisauan hartanya nanti diambil orang apabila sudah mati.

Pemandu jutawan ini mula bersuara: “Bos ingat tak masa bos pergi US dulu? Masa tu bos bawa matawang apa pergi sana?”

“Mestilah USD. Kau dah kenapa tanya aku macam tu?”Jutawan tadi berasa pelik, tetapi kepalanya masih menerawang akan segala hartanya yang berkepuk-kepuk.

“Bos, kalau kita nak pergi ke Jepun, kita kena guna matawang Yen kan? Kalau kita nak ke Singapura kita gunakan SGD kan? Apa jadi kalau saya nak pergi sana bawa duit RM50 contohnya untuk pergi membeli-belah, pergi makan, pergi berjalan? Mereka terima tak?”

Jutawan itu ketawa besar.

“Kamu nak pergi negara orang, kena ikut matawang negara itu. Mana laku duit kamu tu kalau nak berbelanja di sana. Kamu kena tukar duit kamu siap-siap di sini. Dah tukar duit, baru kamu selamat nak ke luar negara dengan mudah. Apalah soalan kamu ni”

Pemandu tadi tersenyum.

“Bos, begitu jugalah dengan alam kita selepas dunia. Dia ada ‘matawang’nya sendiri. Tak laku dah segala harta kita, segala Dollar, Pound, Ringgit, Yen yang Kita ada ni. ‘Matawang’ di sana menggunakan amalan kita di dunia. Kalau bos bawa duit bos ke dalam kubur pun, tak laku bos. Takde ‘money changer’ di sana dah”

Jutawan tadi terdiam,Rasa tersentak,Air liur yang ditelan terasa pahit dan perit.

=============================================================
ENTER LINK INI
JOM INFAQ/SEDEKAH
JOM VIRALKAN

https://danasekolahtahfiz2020.onpay.my/order/form/danatahfiz

#sedekahmembahagiakan

Leave a Comment

Scroll to Top